6x Wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is één van de mooiste natuurgebieden om te wandelen. De bijzonder veelzijdige wandelroutes leiden  door schitterende bossen, langs sfeervolle steden en dorpen en indrukwekkende gebouwen. Wat dacht je van een wandeling over een voormalig militaire vliegbasis? Of door de Soester Duinen, ook wel het ‘Afrika’ van Soest genoemd? En vergeet ook de historische kastelen en buitenplaatsen niet. Want ook deze schitterende locaties zijn een bezoek meer dan waard. Trek je wandelschoenen dus maar aan, want er is genoeg te beleven op de Heuvelrug!

1. Historisch Park Vliegbasis Soesterberg

Op deze unieke plek vind je een samenspel tussen militair erfgoed, kunst en natuur. Tijdens een wandeling over het voormalig militaire terrein tref je bijzondere overblijfselen uit de geschiedenis. Binnen het park zijn twee verschillende wandelingen te maken: ‘Munitiepark Soesterberg’ (5km), en ‘Landgoed De Paltz’ (3,4 km). De wandelingen voeren ieder over een ander gedeelte van het park, en kunnen eventueel ook gecombineerd worden.

Goed om te weten: het park is dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Vanwege het broedseizoen is de landingsbaan is van 15 maart tot en met 15 augustus gesloten.

Download de routekaart

2. De Soester Duinen

De Soester Duinen is een natuurgebied dat zich kenmerkt door omvangrijke zandverstuivingen, heide en bos. Het gebied bestaat uit de Lange Duinen en de Korte Duinen. Samen vormen ze de Soester Duinen. Zowel over de Lange Duinen als de Korte Duinen lopen natuurpaden die zijn samengesteld door IVN. Natuurpad de Lange Duinen is 5km lang. De hoofdroute van natuurpad de Korte Duinen is ongeveer 10 kilometer lang.

Het unieke landschap geeft je eerder het gevoel in Afrika te zijn beland dan in Soest. Ook de Provincie Utrecht vond het gebied uniek, want in 1997 werd het aangewezen als Aardkundig Monument.

Download de routekaart Lange Duinen

Download de routekaart Korte Duinen

3. Soest

In en rondom Soest zijn diverse natuurpaden te  vinden. Op natuurpad De Zoom (3,5 km) wisselen bos, heide en kleine zandverstuivingen elkaar af. Ook voert het pad langs een hoge wal, die ooit door de boeren werd aangelegd om het zand van hun akkers te weren. Vergeet ook niet om uit te kijken naar de grote mierenhoop en de dikke beuken met inscripties. Het begin- en eindpunt van het natuurpad De Zoom ligt in de gemeente Soest, aan de Dolderseweg tegenover het Berkenlaantje. Het pad is te volgen door de groene paaltjes.

Download de gids De Zoom

Natuurpad Over Eng en Brink (9km) brengt je langs de oudste gedeelten van Soest. Je komt onder andere langs de Eng met de molen, het Kerkpad en het gebied rond de Oude Kerk. Het laat duidelijk zien hoe het dorp Soest zich dankzij ligging en bodemgebruik ontwikkelde tot wat het nu is. De route is gemakkelijk in te korten en gaat grotendeels over verharde wegen. De route start bij Steenhoffstraat 9b – de voormalige VVV – maar is ook gemakkelijk op te pikken in de Kerkebuurt en bij molen de Windhond.

Download de gids Over Eng en Brink

4. Klompenpaden op de Heuvelrug

Op de Utrechtse Heuvelrug kun je heerlijk wandelen over populaire klompenpaden. Deze paden brengen je langs de mooiste stukjes natuur en karakteristieke landschappen. Geniet van het geluid van de vele vogelsoorten die het gebied rijk is. En kijk goed om je heen want misschien spot je wel een hert!

  • Klompenpad Het Derde Erf (9 km) begint bij historische boerderij Het Derde Erf aan de Birkstraat in Soest. Je wandelt door oud boerenland op de overgang van de bossen van de Utrechtse Heuvelrug naar de weilanden langs de Eem.
  • Via Klompenpad het Zeldertsepad (7 km) wandel je door de polder, over boerenland en langs de Grebbelinie in het buitengebied van Amersfoort. Je komt langs verschillende agrarische gebieden zoals boerenerven en weilanden.
Meer informatie over de klompenpaden

5. Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz is het startpunt van vijf wandelroutes door de omliggende bossen. De piramide zelf is 36 meter hoog en werd in 1804 gebouwd door soldaten. Bovenop de piramide staat een obelisk van steen die je via een trap kunt bereiken. Bij de piramide is ook een bezoekerscentrum, een speeltuin en een café-restaurant aanwezig.

De wandelroutes rondom de Pyramide van Austerlitz zijn gemarkeerd met vierkante blauwe paaltjes met daaronder de kleur van de route. De kortste route ‘Pyramide’ duurt ongeveer drie kwartier. De langste wandelroute ‘Quatre Bras’ neemt ongeveer drie uur en drie kwartier in beslag.

Wil je een langere wandeling maken? Dan zijn er nog een aantal opties in de omgeving, zoals de ‘Bos- en Heidewandeling’ van 10 km. Je loopt bij deze GPS-route door bos, maar komt ook over een stuifzandvlakte en over heidevelden. De route is hier te downloaden. Ook kun je de 9 km lange ‘Boswandeling Austerlitz’ downloaden. Deze route vertrekt vanaf restaurant De Jonckvrouw in Austerlitz en gaat dwars door de boswachterij Austerlitz. Beide routes zijn te combineren tot een wandeling van 19 km.

Meer informatie over de Pyramide van Austerlitz

6. Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een prachtig bosgebied vol natuurschoon. Tip: de wandelroute ‘Hoogtepunten van de Kaapse Bossen’ (9 km) brengt je langs de mooiste plekjes van de Kaapse Bossen én naar de uitkijktoren die je een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de omgeving geeft. Na afloop kun je heerlijk nagenieten bij theehuis Helenaheuvel.

Bekijk de wandelroutes in de Kaapse Bossen

Overnachten op de Utrechtse Heuvelrug

Wil je alles uit je bezoek aan de Utrechtse Heuvelrug halen? Blijf dan lekker slapen en maak er een vakantie op de Utrechtse Heuvelrug van! Bekijk hier het wandelarrangement met overnachting bij Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.

Bekijk alle arrangementen Meer over de Utrechtse Heuvelrug

We zijn even niet bereikbaar…

Vanwege werkzaamheden zijn wij op dinsdag 2 mei tussen 10.30 en 12.30 uur telefonisch niet bereikbaar.

Na 12.30 uur kun je ons weer bereiken of stuur een mail naar info@kontaktderkontinenten.nl, dan komen wij er zo snel mogelijk bij je op terug.

Excuus voor het ongemak!