De 5 meest bijzondere ontvangstrituelen op de wereld

13 maart 2023

Rituelen en ceremonies zitten vaak diepgeworteld in de tradities en gebruiken van een cultuur. Waar een kop koffie (met een koekje) en het schudden van een hand in Nederland vanzelfsprekend is, ziet het ontvangst er in andere landen en culturen soms heel anders uit. Wat dacht je van vrolijk gekleurde bloemenkransen? Of traditionele dans en muziek?

Een energieke welkomstdans of volksmuziek is voor jouw bijeenkomst misschien iets teveel van het goede. Maar, met een originele ontvangst kun je gasten verrassen en bepaal je direct de sfeer van jouw meeting of event. Helemaal niet gek om dus, om eens stil te staan bij jouw eigen ontvangstrituelen. Wil je een formele of informele sfeer? Hoe leer je elkaar kennen en hoe stel je je gasten op hun gemak?

Wij inspireren je graag met deze 5 bijzondere en wereldse ontvangstrituelen!

Tilak in India

In India is het gebruikelijk om gasten te begroeten met een tilak, een symbolische markering op het voorhoofd en ‘derde oog’. De tilak wordt vaak vergezeld door een gebed of mantra die wordt uitgesproken om de gast te zegenen en te beschermen tegen kwaad. Het is een prachtig en eerbiedig ontvangstritueel dat al eeuwenlang wordt toegepast in de Indiase cultuur en dat de gast zich welkom en gezegend doet voelen.

Wereldse-ontvangsttraditie-tilak-india

Bloemen en dansen op Hawaï

Op het eiland Hawaï zitten ontvangstrituelen diepgeworteld in de cultuur en tradities. Eén van de bekendste rituelen is het geven van een bloemenkrans als welkomstgeschenk. Deze kleurrijke kransen (ook wel lei genoemd) worden gemaakt van bloemen, bladeren en schelpen. Bij aankomst worden de kransen om je nek gehangen. Het symboliseert vrede, vriendschap, respect en liefde en wordt als teken van gastvrijheid gezien. Vaak worden er ook dansvoorstellingen gegeven, zoals de beroemde hula-dans, die het verhaal van de Hawaiiaanse cultuur en geschiedenis vertellen.

ontvangstritueel-hawai-bloemenkrans

Japanse buiging

In Japan worden gasten welkom geheten met een buiging als uiting van respect. Deze buiging kan variëren van een knikje van het hoofd tot een diepe, lange buiging. Hoe dieper de buiging, hoe formeler de situatie en hoe groter het respect. Vrouwen houden hun armen voor zich met hun handen op hun benen en de linkerhand bovenop. Mannen houden hun armen langs hun lichaam. Buigen wordt ook gebruikt om iemand te bedanken, te verontschuldigen of iemand om een dienst te vragen.

ontvangstritueel-japan-buiging

Welkomstceremonie in Nieuw-Zeeland

De cultuur van de Maori-bevolking heeft een grote stempel gedrukt op de huidige Nieuw-Zeelandse gebruiken. Het beïnvloedt de taal, kunst, ceremonies en rituelen. Het ontvangen en verwelkomen van bezoekers doen de Maori met de welkomstceremonie powhiri. De ceremonie bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een optreden door een haka groep met traditionele dans, muziek en toespraken.

ontvangstrituelen-maori-nieuw-zeeland

Dansen en zingen met de Masai

In onder andere Kenia en Tanzania leeft de nomadische Masai-stam. De Masai staan bekend om hun opvallende kleding en eeuwenoude tradities, waaronder de traditionele begroetingsceremonie genaamd “Enkang oo-nkiri“. Deze ceremonie wordt gehouden om een gast te verwelkomen in een Masaigemeenschap. De ceremonie omvat traditionele zang en dans, het uitwisselen van geschenken en het delen van een lokale maaltijd.

welkomstceremonie-masai

Op zoek naar een wereldse locatie voor jouw volgende meeting of event?

Bekijk onze mogelijkheden

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en de volgende editie belandt ook in jouw inbox!

Zakelijk nieuws

We zijn even niet bereikbaar…

Vanwege werkzaamheden zijn wij op dinsdag 2 mei tussen 10.30 en 12.30 uur telefonisch niet bereikbaar.

Na 12.30 uur kun je ons weer bereiken of stuur een mail naar info@kontaktderkontinenten.nl, dan komen wij er zo snel mogelijk bij je op terug.

Excuus voor het ongemak!