6x Bijzondere nieuwjaarstradities van over de hele wereld

28 december 2022

Oliebollen, champagne, vuurwerk. En voor échte durfals misschien zelfs een nieuwjaarsduik. Het zijn bekende Nederlandse tradities om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden.

Over de hele wereld hebben landen en culturen zo hun eigen nieuwjaarstradities. Benieuwd naar de meest bijzondere gebruiken? Wij lichten er 6 voor je uit!

 

1.      Spanje: lingerie en druiven

In Spanje hebben ze de opmerkelijke traditie om rood ondergoed te dragen. Het dragen van rood ondergoed op oudejaarsavond zou namelijk geluk brengen. Wil je het echt goed doen? Dan moet het ondergoed om 12 uur worden uitgetrokken én verbrand.

“Doce Uvas de la Suerte” (12 geluksdruiven) is een andere Spaanse Nieuwjaarstraditie. Het gebruik is om middernacht bij elke klokslag een druif op te eten. Lukt het om de druiven op tijd op te eten? Dan krijg je een jaar vol voorspoed en geluk, want elke druif staat voor een maand van het nieuwe jaar. Deze bijzondere traditie is waarschijnlijk ontstaan aan het eind van de 19e eeuw.

Gelukkig nieuwjaar in het Spaans: feliz año of feliz año nuevo

Druiven die worden gegeten tijdens een Spaanse nieuwjaarstraditie

 

2.      China: draken en lampionnen

Het Chinese Nieuwjaar, ook wel het Lentefestival of Lentefeest genoemd, is de belangrijkste Chinese feestdag. De Chinezen werken met een andere jaartelling, namelijk de maancyclus, wat betekent dat hun nieuwjaarsfeest op andere datum valt dan het westerse nieuwjaar.

Het feest duurt maar liefst twee weken en wordt gevierd met optochten met verklede en dansende draken en leeuwen, vuurwerk en het geven van cadeaus. Op de vijftiende dag van de viering is het lantaarnfeest en worden duizenden lampionnen opgelaten. Een magisch gezicht!

Gelukkig nieuwjaar in het Chinees (Mandarijn): gong xi fa cai (恭喜发财)

Chinese nieuwjaarstraditie: het lantaarnfeest

 

3.      Honduras: geluk door kaarsen

In Honduras is het gebruikelijk om op Nieuwjaarsdag gekleurde kaarsen aan te steken. Hiermee trek je geluk aan voor het komende jaar. Elke kleur heeft een eigen betekenis. Sommige mensen steken bijvoorbeeld rode kaarsen aan om liefde en passie aan te trekken, terwijl groene kaarsen worden aangestoken om gezondheid te bevorderen.

Gelukkig nieuwjaar in het Spaans: feliz año of feliz año nuevo

Gekleurde kaarsen als Nieuwjaarstraditie

 

4.      Griekenland: gelukscake

Rond oud en nieuw maken ze in Griekenland een traditioneel gerecht genaamd vasilopita. Dit is een cake met een geluksmunt erin verstopt. Heb jij het stuk cake waar de munt in zit? Dan ben jij de geluksvogel van het nieuwe jaar!

Gelukkig nieuwjaar in het Grieks: kalí chroniá

Vasilopita

 

5.      Zuid Afrika: gooien met meubilair

In de wijk Hillbrow in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg hebben ze een wel heel opmerkelijke nieuwjaarstraditie. Op nieuwjaarsdag kieperen ze hun oude meubels uit het raam! Het weggooien van oude spullen staat volgens de bewoners symbool voor een nieuw begin. Vanwege de gevaren van deze traditie wordt er tijdens de jaarwisseling streng gepatrouilleerd door de politie.

Gelukkig nieuwjaar in het Zuid-Afrikaans: een gelukkig nuwe jaar

Nieuwjaarstradities over de hele wereld

 

6.      Denemarken: servies gooien

Scherven brengen geluk, zo luidt het gezegde. En in Denemarken geloven ze dat zeker! Rond middernacht gooien de Denen servies in de tuinen van hun buren. Hoe meer servies je in jouw tuin vindt, hoe meer vrienden je hebt die jou geluk toewensen.

Gelukkig nieuwjaar in het Deens: godt nytår

Nieuwjaarstraditie-Denemarken

Op zoek naar een wereldse locatie voor jouw meeting of event?

Bekijk onze mogelijkheden

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en de volgende editie belandt ook in jouw inbox!

Zakelijk nieuws

We zijn even niet bereikbaar…

Vanwege werkzaamheden zijn wij op dinsdag 2 mei tussen 10.30 en 12.30 uur telefonisch niet bereikbaar.

Na 12.30 uur kun je ons weer bereiken of stuur een mail naar info@kontaktderkontinenten.nl, dan komen wij er zo snel mogelijk bij je op terug.

Excuus voor het ongemak!