In Nederland zijn we bekend met een aantal gezellige kersttradities, van het optuigen van de kerstboom en het genieten van een smakelijk gourmetdiner tot het aftellen naar Kerstmis met adventskalenders. Maar laten we eens verder kijken dan onze eigen grenzen en ontdekken hoe kerst elders op de wereld wordt gevierd. Wij ontdekten 7 bijzondere kersttradities!
1. Gefrituurde kip in Japan
In Japan vieren ze Kerstmis met een bijzondere culinaire traditie: met KFC!
In de jaren ’70 lanceerde KFC Japan de “Kurisumasu ni wa Kentakkii!” campagne, wat betekent “Kentucky Fried Chicken voor Kerstmis!”. Kerstmis is namelijk geen officiële feestdag in Japan, maar met een feestelijke bucket (in plaats van de traditionele kalkoen uit de VS), wordt er toch Kerst gevierd.
Deze slimme marketing zorgde ervoor dat het eten van gefrituurde kip traditie is geworden in Japan. Op kerstavond bestellen de Japanners massaal bij KFC.
2. Kerstloterij El Gordo in Spanje
Ook Spanje heeft een opvallende kersttraditie: de kerstloterij El Gordo. Het is niet zomaar een loterij; het is een van de oudste loterijen ter wereld.
Wat El Gordo bijzonder maakt, is de indrukwekkende prijzenpot van 2,6 miljard. Spanjaarden zijn sowieso al fan van loterijen, maar voor deze loterij hebben ze de loten vaak al maanden van tevoren in huis. Dorpsgemeenschappen kopen vaak gezamenlijk een lot zodat ze de prijs kunnen delen. De trekking is jaarlijks op 22 december.
3. Tió de Nadal
Een andere intrigerende kersttraditie in Spanje is de Tió de Nadal. Deze Catalaanse traditie draait om een boomstronk, die wordt bedekt met een dekentje en voorzien van een lachend gezichtje en poten.
Vanaf 8 december, voeden kinderen ‘Tió’ elke dag met wat lekkers. De ouders verstoppen cadeautjes onder het dekentje, waardoor het lijkt dat Tió dikker wordt door het eten.
Op kerstavond slaan de kinderen met stokken op Tió, terwijl ze een traditioneel lied zingen. Het doel van het slaan en het lied is om Tió de cadeautjes uit te laten poepen.
4. Bezems en dweilen in Noorwegen
In Noorwegen hebben ze de traditie om bezems en dweilen op kerstavond te verstoppen. Dat klinkt misschien vreemd, maar er zit een interessante reden achter.
De traditie stamt nog uit de tijd waarin de Noren geloofden dat boze geesten en heksen tijdens Kerstmis op bezems rondvlogen. Door de bezems en dweilen te verstoppen, wilden ze dit voorkomen en zorgen ze voor een rustige Kerst.
5. Augurken in de kerstboom
Een leuke kersttraditie die je in sommige landen, waaronder Duitsland, tegenkomt is het ophangen of verstoppen van een augurk in de kerstboom. Degene die de augurk als eerste vindt, krijgt een extra kerstcadeau.
6. Jólakötturinn: de IJslandse kerstkat
Een bijzonder kerstverhaal in IJsland is dat van Jólakötturinn, oftewel de “Kerstkat” Yule Cat. Dit verhaal draait om een bijzondere kat die rond de kerstperiode door het land zou zwerven. De kat is reusachtig groot, zodat hij goed bij huizen naar binnen kan gluren en kan controleren of kinderen met Kerst wel nieuwe kleren dragen.
Dragen ze nieuwe kleding? Dan is er niets aan de hand. Dragen ze geen nieuwe kleding? Dan eet Jólakötturinn het kind op.
Het verhaal stimuleert IJslanders om de traditie om nieuwe kleding te dragen in stand te houden. De oorsprong van het verhaal komt waarschijnlijk uit oude boerenculturen, waar nieuwe kleding vroeger een teken van welvaart was.
7. Schoenwerpen in Tsjechië
In Tsjechië hebben vrijgezelle vrouwen een eigenzinnige manier om de toekomstige liefde te voorspellen tijdens Kerstmis, namelijk schoenwerpen. Op kerstavond gaan ongetrouwde dames met hun rug naar de voordeur staan en werpen ze een schoen over hun schouder richting de deur.
De manier waarop de schoen landt, voorspelt hun liefdesleven voor het komende jaar. Als de punt van de schoen naar de deur wijst, wordt gezegd dat ze binnen het jaar gaan trouwen. Valt de schoen andersom? Dan kan het nog wel langer duren.