Inspirerende wereldse vergadergewoontes

Van MT-meeting tot brainstormsessie, van heisessie tot kwartaalbijeenkomst en van afdelingsoverleg tot bila… We vergaderen wat af! En hoewel we er misschien niet bij stil staan, hebben we daardoor in Nederland onze eigen vergadergewoontes ontwikkeld. Denk er maar eens over na. Er zijn weinig vergaderingen die beginnen zonder koffie met koekje, en die niet plaatsvinden in een vergaderzaal in u-vorm opstelling. Presentaties zonder ondersteuning van een PowerPoint zijn schaars en brainstormen doen we niet zonder flipover en felgekleurde post-its.

We zijn niet het enige land met een eigen ‘vergadercultuur’.  In veel landen behoort vergaderen tot een vast onderdeel van de werkweek. Diezelfde vergaderingen brengen ook daar geheel eigen gewoontes met zich mee. Daarom zetten we drie inspirerende, wereldse vergadergewoontes op een rijtje!

1. Een bijzonder warme vergadering (Finland)

In Finland zijn ze gek op de sauna. Zo gek zelfs, dat er meer sauna’s dan auto’s zijn. En waar wij bij een ‘externe vergaderlocatie’ denken aan een hotel, vergadercentrum, restaurant of zelfs de hei op gaan, vergaderen de Finnen dus in de sauna. Bij een zakelijke bijeenkomst die de goede kant uit gaat, kan het in Finland dus zomaar zijn dat u wordt uitgenodigd om de meeting in de sauna verder voort te zetten.

vergaderen-sauna

2. Een muzikale vergaderbreak (Zuid-Korea)

In Zuid-Korea zijn ze gek op karaoke. Niet alleen privé, maar ook zakelijk. Een vergadering afsluiten met een zakendiner en aansluitend een karaokesessie is voor Zuid-Koreanen dus niet vreemd, maar voor nuchtere Hollanders wellicht wat ongemakkelijk. Dit neemt niet weg dat muziek verbindt en kan bijdragen aan een positieve sfeer. Wie een karaokesessie met collega’s of zakenpartners niet ziet zitten kan muziek ook op een andere manier inzetten. Bijvoorbeeld door muziek te draaien aan het begin en einde van een vergadering. Of door de vergadering af te sluiten met een muziekquiz.

muziek-quiz-teamactiviteit

3. Powernaps en siësta (Japan en Spanje)

Op de gemiddelde Nederlandse werkvloer is het nemen van een powernap (nog) niet heel gebruikelijk. In Japan daarentegen, zijn powernaps op kantoor of tijdens een vergadering niet alleen normaal, maar worden werknemers zelfs gestimuleerd om een dutje te doen. Onderzoek wijst uit dat een powernap van 20 minuten zorgt dat men productiever wordt en minder fouten maakt. Daarnaast laat het onder werktijd in slaap vallen zien dat u moe bent van het werken en -volgens de Japanners- dus niet lui maar toegewijd bent.

Ook Spanjaarden nemen af en toe een dutje, maar zij pakken het iets anders aan. ’s Middags wordt er een ‘siësta’ (een middagpauze van zo’n 3 uur) gehouden, die ze veelal thuis spenderen om te rusten. Aan het einde van de middag wordt de werkdag weer hervat.

lente-kdk

Wellicht gaat een powernap achter het bureau, of een zakelijke karaokesessie voor u nog iets te ver. En is een siësta niet heel erg praktisch. Maar vindt uw bijeenkomst bij Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten plaats? Dan kunnen de deelnemers, bijvoorbeeld na de lunch, best een powernap nemen. Bijvoorbeeld in onze hangmatten, zitzakken of gewoon op de hotelkamer. Zodat de bijeenkomst vervolgens energieker én effectiever voortgezet kan worden. Gewoon in de vergaderzaal. Of misschien toch in de naastgelegen sauna..?


Bronnen:

8 Digital.com
Bustle.com

 

 

Deel dit bericht:

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten logo