Een goed opgezet evenement is een goed marketingmiddel en een uitstekende manier om relaties of medewerkers aan je te binden. Maar… elk event zorgt ook voor belasting van het milieu. Denk aan het gebruik van energie voor de verlichting, klimaatbeheersing en de audiovisuele middelen. En wat dacht je van de catering en de bezoekers die van en naar de locatie reizen?
Gelukkig zijn steeds meer eventorganisatoren zich bewust van de belasting van events op het milieu. Steeds vaker wordt er daarom gekozen voor een ‘duurzame locatie’. Maar hoe kies je nu een écht duurzame locatie? En op welke manier kun je als eventorganisator zelf een steentje bijdragen? In deze blog geven we tips voor een duurzamer event.
Een duurzame eventlocatie
Het verduurzamen van een event begint bij het kiezen van een locatie die jouw visie over duurzaamheid serieus neemt. Door voor een Green Key gecertificeerde locatie te kiezen ben je ervan verzekerd dat je voor een locatie kiest die er écht alles aan doet om het milieu te sparen.
Kies voor een centraal en dicht bij het openbaar vervoer gelegen locatie die, bij voorkeur, ook over elektrische oplaadpunten voor auto’s beschikt. Via de uitnodiging kun je deelnemers vooraf informeren over de bereikbaarheid per openbaar vervoer en (OV-)fiets. Deelnemers die toch per auto willen reizen kun je stimuleren om te carpoolen door ze te wijzen op handige apps als Blablacar. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens gezellig!
Een papier- en plasticloos event
Eén van de grootste verspillingen tijdens zakelijke events zijn de programmaboekjes. Een programmaboekje is natuurlijk altijd handig, maar de ervaring leert dat een groot deel uiteindelijk blijft liggen. Zonde! Wil je wel een programmaboekje samenstellen maar dan liever een duurzame variant? Kies dan voor materiaal zoals gerecycled papier of – nog beter – steenpapier.
Besluit je om het programmaboekje helemaal niet meer te drukken? Stuur deelnemers en bezoekers het programma dan vooraf per mail of maak gebruik van een event-app. Een event-app is vooral handig bij meerdaagse bijeenkomsten en maakt het doorvoeren van lastminutewijzigingen een stuk gemakkelijker dan in een gedrukte versie.
Andere opties om het verbruik van papier en plastic tijdens events terug te dringen zijn het investeren in herbruikbare naambadges en het verduurzamen van goodiebags. Wees kritisch en vraag jezelf af of die goodiebag wel echt nodig is voor je event. Zo ja, kies dan voor een herbruikbaar tasje met duurzame inhoud en biedt de mogelijkheid aan gasten om hun goodiebag zelf te vullen met de items die ze daadwerkelijk mee naar huis willen nemen. Ook leuk is de digitale goodiebag. Zo wordt er helemaal niets meer weggegooid!
Ook de aankleding van een event is te verduurzamen. Vervang ballonnen bijvoorbeeld door feestelijke (ecologische) bellenblaas en verruil plastic confetti voor confetti van gerecycled papier. Wist je dat er zelfs duurzame confetti bestaat die, eenmaal in de grond geplant, uitgroeit tot wilde bloemen?
Duurzaam eten en drinken
Tijdens het event wil je natuurlijk dat het jouw gasten ook op culinair gebied aan niets ontbreekt. Gelukkig hoeft duurzaam niet minder lekker te zijn! Vraag de evenementenlocatie met je mee te denken over een duurzame invulling van de catering. Denk bijvoorbeeld aan vegetarische gerechten met lokale ingrediënten uit het seizoen, flessen met kraanwater in plaats van plastic waterflesjes en laat populaire frisdranken vervangen door duurzame varianten en biologische smoothies.
Daarnaast is het goed om deelnemers in de communicatie vooraf proactief te vragen om dieetwensen en afmeldingen zo vroeg mogelijk door te geven. Zo kan de locatie rekening houden met de inkoop van hun producten.
Een CO2 neutraal event
Alle beetjes helpen natuurlijk, maar ondanks de keuze voor een duurzame locatie en invulling van het event zal er toch altijd een CO2-uitstoot zijn. Wil je de CO2 uitstoot van je event (gedeeltelijk) compenseren? Dan kan dat bijvoorbeeld door het planten van bomen via Meetings for Trees.