Verbinding en culturele overeenkomsten in KonneKt

Begin december werd de bouw van ‘KonneKt’, het nieuwe restaurant van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, gestart. Ondanks de crisisperiode verloopt de bouw voorspoedig en bevindt deze zich nu, vijf maanden na start, in een vergevorderd stadium. Vanuit de bostuin van het hotel is de imposante constructie al goed zichtbaar. En nu de buitenkant van KonneKt zichtbaar is, krijgt ook het interieur gestalte. En dat is precies waar Maaike Westinga (architect en directeur van TenBrasWestinga) zich mee bezig houdt.

maaike-westinga
Maaike Westinga, architect en directeur TenBrasWestinga

Maaike Westinga

Maaike (45) deed in 2017 mee aan de architectenselectie voor de uitbreiding van het restaurant, waarbij ze de kans kreeg om ook een doorkijkje te geven naar de wijze waarop ze het interieur aan zou pakken. “Als architect werden we helaas tweede, maar voor het interieur hadden we een goede indruk achtergelaten. In september 2018 werden we gevraagd voor de pitch voor het interieur. En dat werd een succes.” vertelt Maaike.

In 2001 studeerde Maaike af aan de TU in Delft. Daarna heeft ze bij diverse bureaus gewerkt, vooral in de woningbouw. “In 2002 kwam ik bij Jonkman en Klinkhamer architecten in Amersfoort terecht, waar ik in het team kwam dat werkte aan de nieuwbouw en verbouwing van de Stadsschouwburg en Melkweg in Amsterdam. Een grote en complexe opgave in de binnenstad van Amsterdam, met een rijksmonument dat grondig verbouwd is.”

TenBrasWestinga

In 2008 nam Maaike samen met Roel ten Bras het bureau van Jonkman en Klinkhamer over en in 2013 gaven ze hun eigen achternamen aan de naam van het bureau. Het bureau kenmerkt zich vooral door projecten in de culturele en maatschappelijke sector. Eerdere projecten zijn onder andere ITA Amsterdam (stadsschouwburg), Energiehuis Dordrecht, Vondel CS Amsterdam, Islamunda Rotterdam, Café Klunder en Theater De Vest Alkmaar. “Naast ons werk in de culturele en maatschappelijke sector, delen we een voorliefde voor bestaande en oude gebouwen. Ook doen we veel herbestemmingen.”

De bouwplaats, eind maart

Toekomstbestendig én flexibel

TenBrasWestinga streeft naar gezonde, toekomstbestendige én flexibele gebouwen en interieurs. “Onze ontwerpen zijn gebaseerd op de unieke aspecten van elke opgave. Daarbij is een intensieve dialoog met opdrachtgevers en gebruikers essentieel. Het ontwerp moet uiteindelijk leiden tot een goed werkbaar gebouw of interieur, waar de gebruikers nog jaren gelukkig mee zijn en goed in kunnen werken. We vinden het belangrijk dat het ontwerp lang mee kan. Enerzijds door flexibel te zijn, maar ook door het een basis mee te geven die niet te modegevoelig is.”

Digitale impressie

“Een intensieve dialoog met opdrachtgevers en gebruikers is essentieel.”

Persoonlijk en betrokken

Voor de realisatie van KonneKt wordt door diverse partijen nauw samengewerkt. Maaike: “De architect van de uitbreiding (Neelu Boparai) kennen we goed, dus het aansluiten op het bouwkundig ontwerp is heel soepel gegaan. PMO4Hospitality met Johan Mallo heeft alles strak in de hand. Een prettige houvast in een langdurig project als dit. Maar, het belangrijkste is het contact met Kontakt der Kontinenten. De betrokkenheid vanuit de organisatie is groot en dat is erg prettig. We hebben elkaar goed leren kennen. De sfeer is persoonlijk en goed. De lijntjes zijn kort én we houden de ambitie hoog met elkaar.”

Ambities en kernwaarden

In hun rol als interieurarchitect is TenBrasWestinga op basis van de ambities en kernwaarden van Kontakt der Kontinenten aan de slag gegaan. Op zoek naar een concept waarmee ruimtelijke invulling kon worden gegeven aan het nieuwe restaurant. En dát is gelukt. “Toen de bar op de goede plek stond en het seatingplan was uitgetekend konden we aan de meubels en materialen beginnen. We hebben een lichtontwerper gevraagd het lichtplan te maken, dat ook aan moest sluiten op de verschillende zones en sferen in het restaurant. Dat is goed gelukt. Voor de finishing touch zijn we in contact met de leverancier van het groen voor binnen en hebben we een stylingplan gemaakt voor de aankleding. Alles gaat om het tot uiting brengen van je verhaal; het concept vertellen. Van grof naar fijn moet dat goed zitten, anders krijg je het niet overgebracht.”

Digitale impressie

“Alles gaat om het tot uiting brengen van je verhaal; het concept vertellen.”

Culturele overeenkomsten

Het ontwerp sluit naadloos aan op het wereldse dna van de historische locatie. In plaats van de verschillen tussen culturen te benadrukken, koos Maaike ervoor om te kijken naar gelijkenissen. “Als je goed kijkt zijn er heel veel overeenkomsten tussen de verschillende continenten te vinden. In de nieuwe toiletgroep hebben we bijvoorbeeld het thema blauw-wit porselein toegepast. Is het Delfts? Of Chinees? Hé, en ook in Marokko of Japan vind je het kenmerkende aardewerk terug. Maar ook het borduursel van de Marker klederdracht toont overeenkomsten met een ander continent. Wanneer je er op inzoomt, zie je dat het heel erg lijkt op de geborduurde stukken uit Peru.”

Digitale impressie

“Als je goed kijkt zijn er heel veel overeenkomsten tussen de verschillende continenten te vinden.”

KonneKt

Voor KonneKt zijn er zo nog een aantal connecties gemaakt die op bepaalde plekken terug te vinden zijn. In de materialen en kleurkeuze komt dit allemaal bij elkaar. De ruimtelijke dragers in het restaurant zijn de lange kasten waar ‘souvenirs’ in kunnen worden verzameld. De items die hiervoor zijn uitgezocht sluiten ook weer aan bij het kijken naar overeenkomsten. “Het leuke van dit concept, is dat iedereen het snapt en dat het tóch verrast. De naam KonneKt sluit er ook nog eens prachtig bij aan. Het klopt van begin tot eind. De medewerkers kunnen er straks mooie verhalen over vertellen en dat gaan de gasten dan zeker ook voelen. We kijken enorm uit naar het resultaat!”

“Het leuke van dit concept, is dat iedereen het snapt en dat het tóch verrast.”

Meer weten over de werkzaamheden en voortgang van het project? Kijk dan op de pagina ontwikkelingen.

Meer over de ontwikkelingen

Deel dit bericht:

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten logo