Kontakt der Kontinenten is Ready for takeoff

Meer vierkante meters én een verbeterde beleving voor gasten. De ambitieuze wensen van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten hebben geleid tot een omvangrijk meerjarig verbouwingsproject. De eerste twee fases van het project, de vernieuwing van de keuken in 2018 en de recente realisatie van een ‘wereldse toiletgroep’, zijn succesvol afgerond. Nu is het conferentiehotel ‘ready for takeoff’ voor de derde en meest ingrijpende fase: de vernieuwing en uitbreiding van het restaurant. Johan Mallo (Projectsupervisor van PMO4Hospitality) is vanaf het begin aan boord van het project en vertelt meer.

Johan Mallo, PMO4Hospitality

Verbetering op vele fronten

In 2016 kwam Johan (57) in contact met het conferentiehotel. ‘Bij de eerste ontmoeting bleek er behoefte te zijn aan een groter restaurant. Daarnaast sloten de inrichting en uitstraling niet meer aan bij de gewenste totaalbeleving van het hotel. Door de uitbreiding van het restaurant zal op veel fronten een verbetering ontstaan.’ aldus Johan.

Johan zette zijn eerste stappen in de architectenwereld als tekenaar met potlood en driehoek. Er volgden vele bouwprojecten én een functie als projectdirecteur bij de NH Hotel Group. Binnen de Spaanse hotelketen was Johan projecttechnisch eindverantwoordelijk voor 38 hotels binnen Nederland en België. Hieronder vielen meerdere grote renovatie-, rebranding- en onderhoudsprojecten en een nieuwbouwhotel . ‘Een uiterst leerzame periode binnen deze 24/7 wereld waarbij de gastbeleving hoog staat aangeschreven’, stelt Johan, die inmiddels jarenlang werkzaam is als zelfstandige en opdrachtgevers zoals Heineken, Park Plaza, Golden Tulip, Blooming, Zoku, Pulitzer, IGC Amsterdam en Steigenberger Airport Hotels in zijn portefeuille heeft.

PMO4Hospitality

Het bureau van Johan, PMO4Hospitality, heeft zeer korte lijnen waarbij de ene hand precies weet wat de andere doet. Het zorgt voor overzicht en efficiëntie. Essentieel bij projectmanagement. Je kunt PMO4Hospitality zien als een projecttechnisch verlengstuk van de opdrachtgever. Als de spil in het web van designers en techneuten. ‘Expertise die bij veel organisaties ontbreekt, kan zo worden aangevuld. Hierdoor kan onze opdrachtgever, zoals in dit geval Kontakt der Kontinenten, zich richten op zijn corebusiness. Maar…, het blijft een gezamenlijk proces.’
Onze rol is het beste te vergelijken met die van een gezagvoerder van een vliegtuig. Eerst uitzoeken waar je heen moet en de kortste en veiligste route bepalen. Vervolgens de weersvooruitzichten bekijken en het aantal passagiers en de benodigde brandstof voor de gehele vlucht bepalen, én een eventueel extra rondje berekenen’ zegt Johan. Vertaald naar projectniveau is dat ook de aanpak van PMO4Hospitality. Welk eindresultaat is gewenst en wat is het kortste tijdpad? Wie zijn er nodig om dat te realiseren? Waar zitten de risico’s en wat zijn de kosten? Waarom zouden we het proces anders doen? De protocollen zijn misschien anders, maar vliegen is een bewezen veilige service om van A naar B te komen.

“Onze rol is het beste te vergelijken met die van een gezagvoerder van een vliegtuig.”

‘Mijn visie is eigenlijk gelijk aan de uitdaging van de opdrachtgever, met als missie om binnen de gestelde kaders zo snel als mogelijk van A naar B te komen. Inspiratie haal ik uit succesmomenten gaandeweg het proces, maar zeker aan het eind van het project, wanneer alles – soms na jarenlange voorbereiding – op de juiste plek valt. In mijn hoofd is het project meerdere malen op alle niveaus tot in de details gebouwd. Het is genieten om te zien dat alles wat is bedacht daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Uiteindelijk gaat het om een tevreden gast en opdrachtgever. Daar doen we het voor.’

Alles hangt samen

De benodigde ingrepen om de capaciteit van het restaurant van Kontakt der Kontinenten uit te breiden leken op het eerste oog eenvoudig. Gevel verplaatsen, extra tafels en stoelen en klaar is Kees. Maar dat bleek toch anders. Tijdens de intakesessies werd al snel duidelijk dat er meer uitdagingen waren. De omvang van het project en de hoge conjunctuur hebben bepaald dat de blauwdruk gefaseerd uitgevoerd moest gaan worden. Doordat de blauwdruk zowel operationeel als technisch logisch in elkaar grijpt, kun je het een niet los zien van het ander. Het heeft effect op alles. Ook op de techniek en financiën. Voordat je het weet heb je een redelijk complexe uitdaging. Oftewel, een vlucht met kans op turbulentie.

“Voordat je het weet heb je een redelijk complexe uitdaging. Oftewel, een vlucht met kans op turbulentie.”

De extra vierkante meters gaan er gelukkig nog steeds komen. Maar wel in combinatie met andere noodzakelijke projecten. Ter voorbereiding op het nieuw te bouwen restaurant is in 2018 de keuken gerenoveerd en uitgebreid. Daarnaast is er afgelopen zomer een nieuwe toiletgroep in het souterrain gerealiseerd. Dit was nodig om alvast ruimte te maken voor de uitbreiding van het restaurant dat zal worden voorzien van een lift en een loopbrug.

Een aangename vlucht

Tijdens het project ligt mijn bijdrage in het realiseren van de blauwdruk. Hierbij is het technisch ontlasten van de organisatie erg belangrijk. Zorgen dat alle puzzelstukjes die met elkaar bedacht zijn op het juiste moment samenvallen. Bij de eerste twee fases is dit goed gelukt. Kontakt der Kontinenten is een prima organisatie om mee te werken, maar tijdens een langdurige samenwerking als deze, kom je elkaar ook weleens tegen. Goede communicatie is dan heel belangrijk. Daarna kunnen we weer doorgaan met vliegen.

“Zorgen dat alle puzzelstukjes die met elkaar bedacht zijn op het juiste moment samenvallen.”

Nu, drie jaar na kennismaking, zijn we aangekomen bij het moment waar het eigenlijk om begonnen is: de realisatie van extra vierkante meters restaurant. Tijdens de oplevering in de zomer van 2020 zal het allemaal moeten kloppen. Uiteindelijk bepaalt de gast van morgen of het project geslaagd is en Kontakt der Kontinenten of het een aangename vlucht is geweest.

Meer weten over de werkzaamheden en voortgang van het project? Kijk dan op de pagina ontwikkelingen.

Meer over de ontwikkelingen

Deel dit bericht:

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten logo