5x Ideeën voor teambuildingactiviteiten

Het ene bedrijf houdt het bij de wekelijkse ‘vrijmibo’ op kantoor, de ander doet een speurtocht in de stad en weer een ander gaat met een klein comité ‘de hei op’. Eén ding staat vast…Teambuilding is hot!

Op welke manier teambuilding ook wordt ingevuld, het doel is altijd hetzelfde. Iedereen wil beter met elkaar samen kunnen werken, want waar goed wordt samengewerkt worden vaak ook betere resultaten behaald. Maar goed samenwerken gaat niet altijd vanzelf. Een teamactiviteit kan helpen om de motivatie en communicatie te verbeteren én om het vertrouwen in elkaar te versterken.
Een potje karten, bowlen of een etentje is natuurlijk gezellig, maar wanneer u écht resultaat wilt boeken loont het de moeite om vooraf research in de mogelijkheden voor een activiteit te doen. Dankzij de populariteit van teamactiviteiten lijkt het aanbod steeds groter te worden. Alles kan. Hierdoor is het best een uitdaging om de juiste activiteit voor uw team te kiezen. Om u op weg te helpen delen wij vijf teambuildingideeën.

1. Sportieve teambuildingactiviteiten

Een sportieve activiteit is niet alleen leuk, maar werkt ook afdeling-overschrijdend. Iedereen wordt fanatiek en wil samen voor het beste resultaat gaan. Een functie of afdeling is dan niet meer belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan bamboestieken, waarbij samen de hoogste piramide bouwen centraal staat. Of laat uw collega’s elkaar uitdagen tijdens outdoor games of een workshop schermen. Daarnaast zorgt een sportieve activiteit ongetwijfeld voor ludieke momenten die tijdens de eerstvolgende werkdag hét gespreksonderwerp bij de koffiemachine zijn.

2. Werken aan leiderschapskwaliteiten

Wilt u meer de diepte in? Dan zijn er veel activiteiten die zich daarop richten. Schapen drijven en honden spiegelen geven inzicht in elkaars gedrag en vormen uitstekende leiderschapstrainingen. Deze activiteiten combineren fun met diepgang en vinden heerlijk in de buitenlucht plaats. Liever een indooractiviteit? Tijdens de ‘Wereld van Verschil’ wordt het gedrag van het team – letterlijk –  in kaart gebracht.
teambuilding-schapen-drijven

3. Maatschappelijk verantwoord teambuilden

Samen een activiteit ondernemen en tegelijkertijd bijdragen aan de maatschappij: denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk of een sportwedstrijd waarbij geld voor een goed doel wordt ingezameld. Jullie hebben dan niet alleen samen iets leuks ondernomen, de inzet voor een maatschappelijk doel werkt extra verbindend en motiverend.

4. Een mindful team

Kan uw team wel wat ontspanning en mindfulness gebruiken? Dan biedt een ontspannen break zoals Chi Neng Qigong uitkomst. Door het rustige tempo kan deze workshop in de normale werkkleding worden uitgevoerd. Daarnaast worden de bewegingen bij Chi Neng Qigong – in tegenstelling tot bij yoga – staand of zittend uitgevoerd. U hoeft dus niet bang te zijn voor ongemakkelijke houdingen in het bijzijn van collega’s… 😉

5. Teambuilding tijdens vergaderingen

In veel bedrijven wordt er één a twee keer per jaar in een teamactiviteit geïnvesteerd. Maar om op de lange termijn resultaat te boeken heeft teambuilding continu aandacht nodig. En daarvoor hoeft u écht niet elke week een uitje te organiseren. Kijk eens naar de momenten waarop het team toch al bij elkaar zit, zoals de wekelijkse vergadering waarop er al volop gediscussieerd, geluisterd en besloten wordt. Oftewel: er wordt gecommuniceerd en samengewerkt. Een vergadering is dan ook bij uitstek een moment om te werken aan teambuilding en dat kan al door een korte opdracht op de agenda te zetten. Op 101werkvormen.nl staan leuke voorbeelden van teambuildingspellen en -activiteiten die u met uw collega’s uit kunt voeren.
teambuilding-vergadering

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten logo