WERELDSE GASTVRIJHEID
2 historische gebouwen - 3 conferentiezalen - 25 vergaderzalen - 131 hotelkamers - 1 grote bostuin

KIJK EVEN ROND   

Begraven zalm

Tijdens mijn opleiding aan de Hotelschool in Amersfoort heb ik twee keer stage mogen lopen in de keuken van Kontakt der Kontinenten. In mijn laatste leerjaar heb ik de managementstage in de keuken gevolgd. Een van de eindexamenopdrachten dit jaar was om samen met mijn studiegenoten geld in te zamelen voor een goed doel. Gezamenlijk hebben wij een benefietdiner van a tot z georganiseerd. Ik kon nu mooi mijn ervaringen die ik tijdens mijn stages had opgedaan in de praktijk brengen. Een van de gerechten op het menu was gravad lax en het recept wil ik graag met u delen.

Gravad lax

Begraven zalm oftewel Gravad lax is een echt traditioneel Scandinavisch gerecht. Het gerecht kent een bijzondere historie. Gravad lax werd in de middeleeuwen gemaakt door Noorse vissers. Om de houdbaarheid van de zalm te vergroten zoutten zij de zalm in. Grav betekent in het Noors ‘gat in de grond’ en lax ‘zalm’. Vrij vertaald is gravad lax dus begraven zalm. (bron: Wikipedia)

Ingrediënten
1 zijde (Noorse) zalm met vel, zonder graten
1 bosje dille
100 gram grof zeezout
150 gram bruine basterdsuiker
100 gram mosterd

Bereiding
Smeer de zalm aan de filetkant in met mosterd. Hak de dille fijn en meng dit met de basterdsuiker en het zout. Bestrooi de zalm met het mengsel.
Laat de zalm voor tenminste 24 uur marineren. Snij de zalm in dunne plakjes.

Serveertip
Gravad lax is heerlijk op een stukje toast.

Variatietip
Meng de mosterd met rode-bietenpuree voor een spannende kleur.

Eet smakelijk!
Jan Hoogland

Begraven zalm of gravad lax is heerlijk op toast

Wij gebruiken cookies. Met deze cookies verbeteren wij de gebruiksvriendelijkheid van onze website. Daarnaast kunnen wij je hierdoor gepersonaliseerde content bieden op kontaktderkontinenten.nl, via onze andere kanalen en andere media. Als je verder surft, accepteer je onze cookies. NB. Wij onthouden je keuze, zodat je deze vraag bij een volgend bezoek niet meer te zien krijgt. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten