WERELDSE GASTVRIJHEID
2 historische gebouwen - 3 conferentiezalen - 25 vergaderzalen - 131 hotelkamers - grote bostuin - gratis parkeren

Terugblik inspiratiedag “Verleiding en weerbaarheid”

Op woensdag 28 november vond de jaarlijkse inspiratiedag bij Kontakt der Kontinenten plaats. Kontakt der Kontinenten biedt maatschappelijke organisaties die bijeenkomsten rondom een duurzame en rechtvaardige samenleving organiseren een podium. De inspiratiedag van dit jaar, (De)radicalisering: verleiding en weerbaarheid, werd in nauwe samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek en de Stichting Wereldontmoetingen georganiseerd.

Ruim 50 deelnemers verzamelden zich bij aanvang voor de vertoning van de indrukwekkende documentaire ‘Mijn zoon is Jihadist’ waarna de inspiratiedag door Dick Wijte, voorzitter Kontakt der Kontinenten en Stichting Wereldontmoetingen, werd geopend. Aansluitend volgde een inleiding door Joachim Duyndam (hoogleraar humanisme en filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek). Tijdens zijn inleiding omschreef Joachim onder andere hoe weerbaarder te worden tegen de verleidingen van radicalisering en de invloed die rolmodellen kunnen hebben.

inspiratiedag-kontakt-der-kontinenten

inspiratiedag-kontakt-der-kontinenten

inspiratiedag-kontakt-der-kontinenten

 

 

 

De tweede inleiding werd verzorgd door Abdelilah Ljamai (Universitair docent Islam en humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek en expert op gebied van deradicalisering). Hij legde de nadruk op de vraag waarom sommige deradicaliseringsprogramma’s van westerse regeringen mislukken. Daarnaast werd aan de hand van een casus zijn deradicaliseringsmodel geanalyseerd en werd geïllustreerd hoe dit model de geradicaliseerde moslimjongeren weerbaar kan maken tegen extremistische invloeden.

Na de inleidingen vervolgde het programma met twee rondes van drie workshops waarbij de deelnemers actief met elkaar in gesprek zijn gegaan. De inspiratiedag werd afgesloten met een paneldiscussie en walking dinner waarbij er gelegenheid was om na te praten en te netwerken.

We kijken terug op een inspirerende bijeenkomst!


Heeft u interesse in het inspiratiepodium van Kontakt der Kontinenten? Om recht te blijven doen aan onze ontstaansgeschiedenis en maatschappelijke doelstellingen bieden we maatschappelijke organisaties die rondom een duurzame en rechtvaardige samenleving bijeenkomsten organiseren graag ons podium aan. Informeer naar de mogelijkheden door een beschrijving van uw organisatie en bijeenkomst via onze contactpagina in te sturen.

Deel dit bericht:

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten logo