De huismuzikant van Kontakt der Kontinenten: Jeremy Olivier

12 april 2022

Jeremy Olivier is een singer-songwriter, geboren in Zambia en opgegroeid in Zimbabwe.

Jeremy werkte samen met veel zuidelijk Afrikaanse sterren zoals Bra Hugh Masekela, Johnny Clegg, Lira en Oliver Mtukudzi. Hij nam een nummer op met Ladysmith Black Mambazo, dat op zijn album Changing World te horen is. Dit album werd opgenomen in New York in samenwerking met legendes Will Calhoun (bekend van Living Color) en David Sancious (Sting en Bruce Springsteen). Jeremy heeft inmiddels drie albums uitgebracht en heeft dankzij zijn succesvolle deelname aan The Voice South Africa (Jeremy werd vierde) veel bekendheid vergaard.

Waar komt je passie voor muziek vandaan?

Ik groeide op met muziek. Mijn ouders zongen in de kerk en mijn twee zussen en ik traden al gauw in hun voetsporen. Ik was vijf toen ik samen met mijn vader voor het eerst optrad in de stad waar ik opgroeide. Je kunt dus wel zeggen dat muziek in mijn DNA zit.

Welke invloed heeft je Afrikaanse achtergrond op je muziek?

De hoge, ritmische gitaar- en baslijngeluiden van de Mbira (een traditioneel instrument dat veel wordt gebruikt in Centraal-Afrika) hoor je overal in Zimbabwe. Het geluid zorgt dat je niets anders kunt dan bewegen en glimlachen. Dat gevoel komt in veel muziek van mij terug.

Welke artiesten inspireren je?

Oliver Mtukudzi (een Zimbabwaanse held), George Benson, John Mayer, Paul Simon, Bra Hugh Masekela, Miriam Makeba, Sting, Wes Montgomery, Pat Metheny en Eric Clapton om er maar een paar te noemen.

Horen we de invloeden van jouw reizen ook terug in je muziek?

Die wereldse invloeden hoor je zeker terug. Het easy-listening aspect komt van mijn brede muzikale perspectief. Hier haal ik uit wat ik mooi vind en dat breng ik samen in mijn muziek.

Je roots liggen in Zimbabwe, je woonde in Zuid-Afrika en vestigde je in Nederland. Waarom heb je voor Nederland gekozen?

Mijn Nederlandse agent, Frank Lenselink, ontmoette ik in het beroemde Twelve Apostles Hotel in Kaapstad. Het was een van mijn vaste locaties om op te treden. Hij hoorde mijn muziek en zei dat ik over de hele wereld zou moeten optreden! En zo toerde ik onder andere een aantal jaar door Nederland en trad op in concertzalen als Paradiso. Daarnaast is mijn vrouw van Nederlandse afkomst en heeft zij hier familie wonen. Een logische keuze dus.

In 2016 haalde je de finale van The Voice South Africa. Wat heeft dit muzikale avontuur je gebracht?

Het heeft ontzettend veel voor mijn carrière gedaan. Mijn muziek was al sinds 2012 op de radio te horen en ik was toen al bekend in Kaapstad. Maar na mijn deelname aan The Voice gingen er plotseling veel deuren open. Mijn auditie ging goed, werd direct in de eerste aflevering uitgezonden en daarna vaak herhaald. Ik schopte het tot de finale en was daarna plotseling nationaal bekend. Hierdoor kreeg ik de kans om op veel grotere podia te staan.

Je laatste album heet ‘Where the light gets in’. Kun je meer vertellen over dit album en de titel?

Het komt van Leonard Cohen’s ‘Anthem’, een nummer dat ik heb gecoverd. Dit lied betekent veel voor mij. Toen ik door een moeilijke tijd ben gegaan, heeft mijn geweldige gezin mij hier doorheen geholpen: “Er zit overal een barst in, zo komt het licht binnen”. Soms worden de ergste dingen die je kunt doen of de donkerste plek waar je heen gaat je redding. Want als je barst, is dat het moment waarop het licht binnen kan komen. En dat verandert alles. De nummers op het album zijn een weerspiegeling van die stemming.

Hoe ben je “huisartiest” van Kontakt der Kontinenten geworden?

René Giel, de directeur van Kontakt der Kontinenten, benaderde mij omdat hij dacht dat ik perfect zou passen als muzikale invulling tijdens een event in het hotel. Mijn Afrikaanse achtergrond was precies wat hem in mij aantrok, omdat Kontakt der Kontinenten zelf ook een werelds DNA heeft. Tijdens het optreden bleek het inderdaad een geweldige match te zijn. Een samenwerking die smaakte naar meer!

Kun je iets vertellen over jouw optredens bij Kontakt der Kontinenten?

Ik treed op tijdens alle KonneKt vrijmibo’s en aansluitende muzikale dineravonden. Daarnaast ben ik samen met mijn vijfkoppige band in te huren voor livemuziek bij zakelijke evenementen. Verder verzorg ik een teamactiviteit die Kontakt der Kontinenten aanbiedt; de Ubuntu Campfire Session. Tijdens deze kampvuursessies deel ik inspirerende verhalen en liedjes met focus op Ubuntu. Vrij vertaald betekent Ubuntu: Ik ben omdat wij zijn. Mensen die naar mijn muziek luisteren zullen zich goed voelen. Het is mijn gave die ik graag met iedereen deel.

Meer informatie

Voor meer informatie over Jeremy Olivier en zijn optredens bij Kontakt der Kontinenten kijk je op www.jeremyolivier.com of www.kontaktderkontinenten.nl/livemuziek.

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en de volgende editie belandt ook in jouw inbox!

Zakelijk nieuws

We zijn even niet bereikbaar…

Vanwege werkzaamheden zijn wij op dinsdag 2 mei tussen 10.30 en 12.30 uur telefonisch niet bereikbaar.

Na 12.30 uur kun je ons weer bereiken of stuur een mail naar info@kontaktderkontinenten.nl, dan komen wij er zo snel mogelijk bij je op terug.

Excuus voor het ongemak!