Interview met de Smaakmakers

Met KonneKt heeft Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten een prachtige plek gerealiseerd waar gasten elkaar kunnen ontmoeten en genieten van een culinaire totaalbeleving. Van een heerlijk ontbijt, lunch of diner in het restaurant, een private dinner in de lounge tot een KonneKt gin-tonic aan de bar. De bijzondere ambiance waar oud en nieuw samenkomen, culturele gelijkenissen centraal staan en je uitzicht hebt op de groene bostuin, maken de beleving compleet. De keukenbrigade, oftewel de ‘smaakmakers’ van KonneKt, is verantwoordelijk voor alle culinaire hoogstandjes. Mark Palsgraaf en Haico Bouwer geven ons een kijkje in de keuken.

Smaakmakers Mark Palsgraaf en Haico Bouwer

Ruim 30 jaar geleden begon Mark zijn carrière waarin hij op verschillende locaties werkte en functies van zelfstandig werkend kok tot chef-kok uitoefende. Haico werkt sinds 2013 bij Kontakt der Kontinenten en begon zijn carrière als leerling-kok in verschillende hotels en restaurants. De twee waren zo’n 16 jaar geleden al collega’s en zijn sinds acht (Mark) en zeven (Haico) jaar werkzaam in de keuken van Kontakt der Kontinenten, beiden inmiddels als Senior Smaakmaker in een team van 10 personen.

Mark-Palsgraaf-Konnekt-restaurant
diner-restaurant-konnekt-soesterberg

KonneKt restaurant, bar & lounge vervangt restaurant ‘ProefLokaal de Wereld’. Wat vinden jullie de grootste verbetering?

Mark en Haico: “De uitbreiding van de capaciteit is ontzettend fijn. Daarnaast vinden we het interieur en de architectuur een grote verbetering. Neem bijvoorbeeld het atrium waar je KonneKt binnenkomt; het hoge glazen plafond biedt een overvloed aan daglicht en heeft echt een wow-factor. De styling en de vele planten maken het restaurant af.” Mark vertelt dat hij ook erg trots is op de goud-marmeren bar en de food court die hij mede heeft bedacht: “De food court heeft een prominente plek in het restaurant gekregen en is door het gebruik van flexibele buffetmeubels multifunctioneel inzetbaar. Daarnaast zorgt het frontcookingdeel voor meer interactie met de gasten. Dat komt de beleving van de gasten ten goede en vinden wij zelf natuurlijk ook leuk.”

Atrium van restaurant Konnekt Soesterberg

Foto: Van Hees bedrijfsfotografie

Foto: Van Hees bedrijfsfotografie

Hoe komt de menukaart tot stand?

“De hele keukenbrigade helpt mee bij het bedenken van de nieuwe kaart. Na het bedenken van de gerechten organiseren we een proeverij voor alle collega’s. Met hun feedback verfijnen wij de recepten voordat ze op de kaart komen. De kaart wisselt regelmatig en vaak ontstaan er spontaan ideeën door nieuwe combinaties en bereidingen uit te proberen en gasten of collega’s te laten proeven. Het is een continu proces.”

Hoe komen de wereldse invloeden terug in de gerechten?

“De gerechten zijn niet per se werelds, maar door het gebruik van kruiden en specerijen geven we er wél een wereldse twist aan. We letten erg op duurzaamheid maar dat strookt niet altijd met wereldse producten, zoals tropisch fruit, die uit een ander continent moeten komen. We zijn daarom vooral creatief in het bedenken van verrassende combinaties en de manier van bereiden van producten die we dichter bij huis kunnen inkopen.”

Dinergerecht Konnekt restaurant

Nu we het toch hebben over kruiden en specerijen; wat zijn jullie favorieten?

“Een goede smaak hoeft wat mij betreft niet ingewikkeld te zijn.” vertelt Mark. “Ik kies daarom vaak voor veelvoorkomende kruiden zoals tijm, rozemarijn en basilicum. Bij barbecuegerechten experimenteer ik graag met dry-rub. Dit is een term uit de Zuid-Amerikaanse barbecuecultuur waarbij je een droog kruidenmengsel gebruikt om vlees, vis of groente op smaak te brengen.” Haico vult aan: “Ik heb eigenlijk geen voorkeur. Het moet goed smaken, dáár gaat het om. In tegenstelling tot Mark hou ik juist wel van gecompliceerde smaken. Wat dat betreft vullen we elkaar goed aan.”

Waar komt jullie inspiratie vandaan?

Haico: “Hoe verder je van huis gaat, hoe gekker de recepten die je tegenkomt. Zo ontdekte ik in Big Island, Hawaii, taco’s met rauwe tonijn en kimchi. Die inspiratie neem ik mee naar huis. Door er vervolgens een eigen twist aan te geven komen we tot een heel nieuw gerecht.”

Kimchi uit Hawaii

Tot slot. Als jullie nog maar één gerecht van de menukaart zouden mogen serveren, welk gerecht zou dat dan zijn?

Mark: “Ik zou dan gaan voor steak-tartaar, bereid op Koreaanse wijze. De combinatie van rauw rundvlees, nashipeer, eidooier en kruiden is echt fantastisch.” Haico: “Ik kies voor de vegan chocolademousse. Die is heerlijk romig én 100% plantaardig, terwijl je dat helemaal niet proeft.”

Meer informatie

Wil je meer weten over KonneKt of direct een tafel reserveren? Kijk dan op onze pagina over KonneKt restaurant, bar & lounge

Deel dit bericht:

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten logo