WERELDSE GASTVRIJHEID
2 historische gebouwen - 3 conferentiezalen - 25 vergaderzalen - 131 hotelkamers - 1 grote bostuin - gratis parkeren

Tips voor het organiseren van een duurzaam(er) event

Een goed opgezet evenement is een goed marketingmiddel en een uitstekende manier om relaties of medewerkers aan u te binden. Maar… elk event zorgt ook voor belasting op het milieu. Denk aan het gebruik van energie voor de verlichting, klimaatbeheersing en de audiovisuele middelen. En wat dacht u van de catering en de bezoekers die van en naar de locatie reizen?

Gelukkig zijn steeds meer eventorganisatoren zich bewust van de belasting van events op het milieu. Steeds vaker wordt er daarom gekozen voor een ‘duurzame locatie’. Maar hoe kiest u nu een écht duurzame locatie? En op welke manier kunt u als eventorganisator zelf een steentje bijdragen? In deze blog geven we tips voor een duurzamer event.

Een duurzame eventlocatie

Het verduurzamen van uw event begint bij het kiezen van een locatie die uw visie over duurzaamheid serieus neemt. Door voor een Green Key gecertificeerde locatie te kiezen bent u er van verzekerd dat u voor een locatie kiest die er écht alles aan doet om het milieu te sparen.

Kies voor een centraal en dicht bij het openbaar vervoer gelegen locatie die, bij voorkeur, ook over elektrische oplaadpunten voor auto’s beschikt. Middels de uitnodiging kunt u deelnemers vooraf informeren over de bereikbaarheid per openbaar vervoer en (OV-)fiets. Deelnemers die toch per auto willen reizen kunt u stimuleren om te carpoolen door ze te wijzen op handige apps als Blablacar. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens gezellig!

Een papier- en plasticloos event

Eén van de grootste verspillingen tijdens zakelijke events zijn de programmaboekjes. Een programmaboekje is natuurlijk altijd handig, maar de ervaring leert dat een groot deel uiteindelijk blijft liggen. Zonde! Wilt u wel een programmaboekje samenstellen maar dan liever een duurzame variant? Kies dan voor materiaal zoals gerecycled papier of – nog beter – steenpapier.

Besluit u om het programmaboekje helemaal niet meer te drukken? Stuur deelnemers en bezoekers het programma dan vooraf per mail of maak gebruik van een conferentieapp. Een conferentieapp is vooral handig bij meerdaagse bijeenkomsten en maakt het doorvoeren van last-minute wijzigingen een stuk gemakkelijker dan in een gedrukte versie.

Andere opties om het verbruik van papier en plastic tijdens events terug te dringen zijn het investeren in herbruikbare naambadges en het verduurzamen van goodiebags. Wees kritisch en vraag uzelf af of die goodiebag wel echt nodig is voor uw event. Zo ja, kies dan voor een herbruikbaar tasje met duurzame inhoud en biedt de mogelijkheid aan gasten om hun goodiebag zelf te vullen met de items die ze daadwerkelijk mee naar huis willen nemen. Ook leuk is de digitale goodiebag. Zo wordt er helemaal niets meer weggegooid!

goodiebag-event

Ook de aankleding van uw event is te verduurzamen. Vervang ballonnen bijvoorbeeld door feestelijke (ecologische) bellenblaas en verruil plastic confetti voor confetti van gerecycled papier. Wist u dat er zelfs duurzame confetti bestaat die, eenmaal in de grond geplant, uitgroeit tot wilde bloemen?

Is een goodiebag echt nodig voor uw event? Kies dan voor een herbruikbaar tasje met duurzame inhoud en biedt de mogelijkheid aan gasten om hun goodiebag zelf te vullen met de items die ze daadwerkelijk mee naar huis willen nemen.

Duurzaam eten en drinken

Tijdens uw event wilt u natuurlijk dat het uw gasten ook op culinair gebied aan niets ontbreekt. Gelukkig hoeft duurzaam niet minder lekker te zijn! Vraag de locatie van uw event om met u mee te denken over een duurzame invulling van de catering. Denk bijvoorbeeld aan vegetarische gerechten met lokale ingrediënten uit het seizoen, flessen met kraanwater in plaats van plastic waterflesjes en laat populaire frisdranken vervangen door duurzame varianten en biologische smoothies.

Daarnaast is het goed om deelnemers in de communicatie vooraf proactief te vragen om dieetwensen en afmeldingen zo vroeg mogelijk door te geven. Zo kan de locatie rekening houden met de inkoop van hun producten.

Een CO2 neutraal event

Alle beetjes helpen natuurlijk, maar ondanks de keuze voor een duurzame locatie en invulling van uw event zal er toch altijd een CO2-uitstoot zijn. Wilt u écht een CO2-neutraal event organiseren? Dan kunt u de uitstoot van uw event via Groenbalans laten berekenen en vervolgens compenseren door te investeren in duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden.

co2-neutraal-event

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten logo