Effectieve brainstormsessie organiseren? Dit zijn 7 gouden tips

21 december 2022

Je bent op zoek naar leuke, creatieve ideeën voor jouw organisatie. Bijvoorbeeld om een probleem op te lossen, een nieuw product te bedenken, een proces te verbeteren of een event te organiseren. Een brainstormsessie is de oplossing! Brainstormen is immers een leuke manier om creatieve ideeën te verzamelen én je betrekt meteen je collega’s.

Maar, veel mensen weten niet hoe ze de meeste waarde moeten halen uit hun brainstormsessies. Een brainstormsessie verandert al snel in een standaard vergadering en met de bedachte ideeën wordt vaak niets gedaan.

Zonde, want je wilt juist dat je collega’s hun creativiteit de vrije loop laten en met écht goede en bruikbare ideeën komen. In deze blog delen we onze beste tips voor het organiseren van een brainstormsessie die wél effectief is.

 

1.      Bepaal het doel van de brainstormsessie

Moeten er nieuwe producten worden bedacht? Een proces worden herzien? Of een event worden georganiseerd?

Vraag jezelf wat je concreet uit de brainstormsessie wilt halen. Welke oplossingen heb je nodig, en wanneer is het voor jou een geslaagde sessie? Pas als je dit helder voor ogen hebt ga je verder met organiseren.

 

2.      Stel een team samen

Bedenk welke collega’s over dit onderwerp mee kunnen denken. Dat hoeven niet alleen maar collega’s van jouw afdeling te zijn. Iemand die verder van het onderwerp afstaat kan juist met de meest vernieuwende ideeën komen.

Maak de groep niet te groot, zodat iedereen aan het woord kan komen. Daarnaast is het belangrijk om de deelnemers op tijd uit te nodigen. Laat iedereen vooraf weten wat het onderwerp en doel is en wat je verwachtingen zijn. Hiermee geef je jouw team voldoende voorbereidingstijd. Want een goede voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle brainstorm.

3.      Kies de brainstormlocatie

Brainstormen tussen vier witte kantoormuren? Dat is niet echt inspirerend. Organiseer de brainstormsessie in inspirerende ruimte zonder afleiding, waar de deelnemers hun ideeën vrij kunnen delen.

Wil je de creativiteit echt een boost geven? Kies dan voor een externe brainstormlocatie, zoals een vergadercentrum of een conferentiehotel. Vaak staan alle benodigdheden, zoals post-its, stiften en een flipover, al klaar in de zaal en is ook de catering inbegrepen. Handig, want zo kun je je volledig focussen op het brainstormen.

4.      Denk na over brainstorm technieken die je wilt gebruiken

Een brainstormsessie is iets anders dan een vergadering. Zorg dat je de sessie dus ook anders aanvliegt. Maak bijvoorbeeld gebruik van bestaande brainstorm methoden:

1.       Mind mapping: Maak een visueel web van alle ideeën en maak verbindingen. Door het visueel te maken krijg je meer overzicht en structuur en kun je de inhoud beter onthouden.

2.       Brainstormen in groepen: Verdeel de deelnemers in subgroepen en laat ieder groepje apart ideeën bedenken. Laat daarna iedere groep hun ideeën presenteren aan de hele groep.

3.       “Hoe zouden we…”: Geef de deelnemers een probleem en laat ze nadenken over hoe ze dat probleem kunnen oplossen door te vragen “Hoe zouden we…”.

5.      Plan pauzes in

Ken je dat? Dat je soms op de meest vreemde momenten op een idee komt? Juist als we níet bewust aan het brainstormen zijn, bedenken we de meest creatieve ideeën. Plan daarom tijdens je brainstormsessie ook tijd in om iets anders te doen. Al zijn het maar pauzesessies van 5 minuten. Even afstand nemen doet wonderen én het bevordert de concentratie.

Voorbeelden van een pauzemoment:

  • Maak een wandeling in de buitenlucht;
  • Ga tafeltennissen of tafelvoetballen;
  • Doe een energizer;
  • Neem lekker koffiepauze.

6.      Schrijf alle ideeën op

Schrijf alle ideeën op die worden genoemd tijdens de brainstorm. Het helpt om de ideeën te onthouden en het creëert overzicht.

Heb je alle ideeën genoteerd? Dan kun je bekijken welke daadwerkelijk uitvoerbaar zijn en passen bij de gekozen doelstelling. Vergeet niet om elkaar feedback te geven: daar kan iedereen weer van leren.

7.      Het vervolg van de brainstormsessie

Na elke brainstorm is het belangrijk om een ​​plan te maken voor de vervolgstappen. Maak een lijst met concrete taken en een planning voor de uitvoering. Wie doet wat en wanneer moet het klaar zijn?

Zijn er veel acties uitgekomen? Zorg dan dat je de uitvoer borgt. Bijvoorbeeld door alvast een evaluatiemoment in de agenda te zetten. Zo weet je zeker dat jouw brainstormsessie effectief is geweest en bijdraagt aan je doelstelling.

Veel succes met het organiseren van jouw volgende brainstormsessie!

Op zoek naar een inspirerende brainstormlocatie?

Bekijk onze mogelijkheden

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en de volgende editie belandt ook in jouw inbox!

Zakelijk nieuws

We zijn even niet bereikbaar…

Vanwege werkzaamheden zijn wij op dinsdag 2 mei tussen 10.30 en 12.30 uur telefonisch niet bereikbaar.

Na 12.30 uur kun je ons weer bereiken of stuur een mail naar info@kontaktderkontinenten.nl, dan komen wij er zo snel mogelijk bij je op terug.

Excuus voor het ongemak!